Raften - Reisverslag uit Lhasa, China van Bernadette - WaarBenJij.nu Raften - Reisverslag uit Lhasa, China van Bernadette - WaarBenJij.nu

Raften

Door: Bernadette

Blijf op de hoogte en volg Bernadette

02 Juli 2006 | China, Lhasa

Allereerst wil ik nog even kwijt dat mocht iemand, zoals Jose, nog een keer Tibet willen bezoeken, je het snel moet doen. Anders zul je geen Tibet, of in ieder geval origineel Lhasa meer terugvinden. De Chinezen veranderen alles. Mensen die hier eerder zijn geweest vertellen dat de veranderingen heel snel gaan.

Vandaag ben ik wezen raften. Afgelopen week had ik geinformeerd naar het hoe en wat. Er is maar een maatschappij in Lhasa die dit organiseert en het is een betrouwbare. Eerst gingen we twee uur met een busje naar een punt gelegen op 4200 m. De rivier heet Drigung Chu (Chu betekent rivier). Daarna kregen we uitgebreide informatie over wat we moesten doen wanneer we uit de raft vielen en de commando's die we moesten volgen. Eindelijk mochten we dan in de raft gaan zitten, maar eerst moesten we nog een beetje oefenen. En toen begon ons avontuur dan eindelijk. Het begin was rustig, maar de rivier werd steeds wilder. Gisteren was de eerste keer dat ze deze rivier bevaren hadden. Een week geleden stond hij nog droog, maar door de regen was hij nu op zijn best. Niet te laag, niet te hoog en wild. Op een gegeven moment moesten we naar de kant varen en zijn de gidsen wel 20-30 minuten gaan kijken en discussieren of we een bepaalde versnelling wel of niet konden nemen. Uiteindelijk hadden ze besloten dat het wel kon, maar wilden we niet omvallen, moesten we de commando's heel nauwgezet volgen. Gelukkig ging alles goed en hadden we de moeilijkste versnelling van de rivier gehad. Dat de rivier nog veel wilder zou worden hadden ze voor ons verzwegen. Maar gelukkig is alles goed gegaan, heeft iedereen veel lol gehad en helaas was het na vier uur varen en een half uur lunchpauze afgelopen. Weer twee uur naar Lhasa en dat was het dan. Ik vraag me alleen af waarom ik me zo licht voel in mijn hoofd. Is dat door een slaaptekort (ik val pas om twee uur in slaap doordat ze aan de overkant van de weg 's nachts aan het werk zijn en de Chinezen in de kamer naast mij de hele nacht naar luidruchtige tv zitten te kijken) of doordat ik vandaag op een hoger niveau geweest ben.
Nog even wat gegevens: we zijn van 4200 m naar 3800-3900 m afgedaald over en afstand van 25 kilometer in 4 uur tijd. Klasse 3/4 uit 6. Mogen jullie zelf wat berekeningen maken.
Kali Shoo (tot ziens)

• 02 Juli 2006 - 14:21

Tantie:

het is hier heel heet, hoe is het bij jullie.
    Fijn dat we je zo kunnen volgen.
    We hadden een leuke week bij je moeder.
    zou dat wat voor mij zijn
    dat raften?
    pas goed op jezelf

liefs van ome cor
    en
    tantie

• 04 Juli 2006 - 08:06

Trijntje:

Sjeezus, klasse III/IV voor de eerste keer is echt heftig hoor!!! In Slovenie hebben Lourens en ik klasse III+ gevaren in de kajak, dus wij kunnen het weten. Wij gingen dan ook erg vaak om gnagna. Dat moet een gave tocht geweest zijn Bernie!!! Ik wil ook!!!

• 12 September 2016 - 11:02

Nu: