Op nonnenbezoek in Chupsang - Reisverslag uit Lhasa, China van Bernadette - WaarBenJij.nu Op nonnenbezoek in Chupsang - Reisverslag uit Lhasa, China van Bernadette - WaarBenJij.nu

Op nonnenbezoek in Chupsang

Door: Bernadette

Blijf op de hoogte en volg Bernadette

15 Juli 2006 | China, Lhasa

De moeder en dochter waar we mee gehiked hadden zijn bevriend met een non in Chupsang en vroegen ons of we geinteresseerd waren in een bezoek aan haar. Dat waren we uiteraard en omdat we Don en ik allebei andere plannen hadden, was de beste dag om haar te bezoeken de dag na de trek. We hadden om 12 uur afgesproken, maar uiteraard waren de twee anderen niet op tijd. Ze wilden eerst met de landcruiser, maar die moet je voor de hele dag betalen en dat werd te duur. Dus we besloten met de taxi te gaan. De bedoeling was dat we er zouden gaan lunchen, maar ze hadden de non niet kunnen bereiken. Bij het klooster aangekomen bleek ze niet aanwezig te zijn. Van een andere non kregen we boterthee aangeboden. Ik moet mijn mening over boterthee bijstellen. Ik moest er bijna van overgeven. Gelukkig spreekt de dochter een beetje Tibettaans en kon ze om heet water vragen. Dat had ze voor zichzelf ook al gedaan. Omdat hun vriendin er niet was zijn we omhoog gelopen naar het weinig bezochte klooster Pabonka. Het is een van de oudste Boeddistische plekken in de Lhasa regio, gebouwd in de zevende eeuw door koning Songtsen Gampo. Hier werd ook het Tibettaanse alfabet bedacht.
Er zijn een aantal zelfmanifesterende tekeningen in de grotten. Een man uit Roemenie die er tegelijk met ons was, geloofde dit onvoorwaardelijk. Hoewel hij tegelijkertijd onderscheid maakte tussen blind geloven en het ondergaan van bepaalde ervaringen om je geloof te ondersteunen.
Toen we op het dak waren had het meisje gevraagd om de medicijn boeddha. Een monnik riep me om de acht medicijnboeddha's aan te wijzen.
Ondertussen had de vriendin teruggebeld en we gingen terug naar het nonnenklooster. We werden in haar kamer uitgenodigd en stelden veel vragen. Het was een interessante ervaring om in de kamer van een Tibettaanse non te zijn, meer weet ik er niet over te zeggen. Daarna zijn we naar beneden gelopen en uiteindelijk met de bus terug naar Lhasa.