Varanasi - Reisverslag uit Vāranāsi, India van Bernadette - WaarBenJij.nu Varanasi - Reisverslag uit Vāranāsi, India van Bernadette - WaarBenJij.nu

Varanasi

Door: Bernadette

Blijf op de hoogte en volg Bernadette

01 September 2006 | India, Vāranāsi

Gisteren heb ik de Gouden Tempel bekeken. Helaas mag je niet naar binnen en het uitzichtpunt voor toeristen was dicht omdat er niet veel zijn. Maar gelukkig vond ik een aardige eigenaar van een winkel waar ik mocht kijken. Verder was het niet erg interessant. Daarna heb ik wat rondgewandeld in de straten. Misschien had ik het al geschreven, maar er heerst een goede sfeer. De straten zijn erg smal, wat betekent dat het enige gemotoriseerde verkeer de motoren zijn. Het nadeel is dat alles zo op elkaar lijkt dat ik voortdurend verdwaal.

Ook heb ik de crematieplaatsen gezien. Omdat het water erg hoog staat door de monsoon, kun je niet langs de Ganges wandelen en staan veel crematieplaatsen onder water. Als dit wel kan, schijnt er nog meer sfeer te zijn.
De crematies vinden op drie niveaus plaats, afhankelijk van de kaste. Maar wanneer het water hoog staat, en dus de plek voor de laagste kaste overspoeld is, cremeren ze iedereen door elkaar heen. Wat dat betreft zou het water vaker hoog moeten staan.
Nadat het lijk volledig verbrand is wordt het in de Ganges gegooid. Maar sommige mensen (ik ben vergeten welke) worden ook in de Ganges gegooid, met een steen om ze te verzwaren.

Vandaag besloot ik het fort aan de andere kant van de Ganges te bezoeken. Het museum leek me wel interessant. Maar noch het fort noch het museum waren de moeite waard. War echter wel de moeite waard was, was de overtocht. En niet in de zin die de meesten van jullie nu denken. In de LP staat dat er een veerpont vaart. Toen ik aankwam was er in de verste verte geen pont te bekennen. Wel wilde iedereen me voor Rs 500 naar de overkant brengen. Voor dat geld had ik een boot kunnen huren waar ik logeer. En die zou er drie uur over doen. Op een gegeven moment werd me aangeduid dat me een weg door de modder moest banen naar een van de boten die er lag. Ze zouden me voor Rs 5 meenemen. Dus de mensen en fietsen gingen allemaal de boot op. En telkens wanneer ik dacht dat de boot vol was, ging er nog meer op. Uiteindelijk was de boot dan echt vol (er moesten zelfs mensen staan) en gingen we weg.

• 01 September 2006 - 14:22

Klaas:

Nou bernadette jij durft, was je niet bang dat je moest zwemmen halvewege. Je weet toch dat er veel boten zinken. hihi Ik blijf ze lezen die verhaaltjes van jou hoor. Ik heb een druk weekend door Swingin Groningen dit weekend plaats vind.

• 01 September 2006 - 15:51

Trijntje:

Bedoel je dat sommige mensen levend in de Ganges worden gegooid of overleden niet-gecremeerde mensen?! Lekker hygienisch die Ganges!