Taj Mahal - Reisverslag uit Agra, India van Bernadette - WaarBenJij.nu Taj Mahal - Reisverslag uit Agra, India van Bernadette - WaarBenJij.nu

Taj Mahal

Door: Bernadette

Blijf op de hoogte en volg Bernadette

09 September 2006 | India, Agra

Ik heb hem dan eindelijk gezien, de Taj Mahal of eigenlijk de Moon Taj Mahal. Want Moon is de naam van de vrouw die in de tombe ligt en waar de Taj Mahal voor gebouwd is. Taj betekent tombe en Mahal is het gebouw. Of net andersom. In ieder geval het kost Rs 750 om naar binnen te gaan. Maar dan heb je wel een gratis gids. En ja, het is een indrukwekkend gebouw. Alles is symmetrisch gebouwd. Dus tegenover de moskee staat een ander identiek gebouw zonder functie behalve de symmetrie bewaren. Ver is de Taj gebouwd op een fundament van waterputten en een speciale houtsoort. Dit om te voorkomen dat hij zou instorten bij een aardbeving. En ook de torens zijn zo gebouwd dat ze iets naar buiten staan in verband met de aardbeveingen. Zoals jullie wel zullen weten bestaat hij helemaal uit marmer. Ingelegd met edelstenen. Wist je dat er een steen bestaat die oplicht als je er een lamp op zet? De rest van de weetjes ben ik vergeten. Ik was wel blij dat ik er om 7 uur al was, voor de massa's mensen aan.
Daarna ben ik naar de apotheek gegaan om mijn voorraad bij te werken. Maar vooral voor gaasjes in verband met mijn beenwond. Komt de apotheker met een rol aanzetten waarmee je de gaasjes vast kunt zetten. Die heb ik wel, en dus niet nodig. Hij zei dat ik wel iets op kon smeren. En toen ik vertelde dat niet te doen, had hij ook wel een tablet die het bloeden zou stoppen. Maar ook dat weigerde ik. Uiteindelijk bleek hij toch iets te hebben. Het is wel dikker dan de bedoeling was en groter, maar beter dan niets. Alleen had hij er nog maar een. De rest moest besteld worden. Ik heb ook van de gelegenheid gebruik gemaakt of hij imigran (tegen migraine) had. Gelukkig weet ik de generische naam (stofnaam). Hij moest het even opzoeken, maar kon er wel aankomen. Voor de zekerheid heb ik er gelijk maar 50 besteld. Hij schrok wel van de prijs, Rs 150 wat later zelfs 160 bleek te zijn. Een groot gat in mijn budget. Maar dat zijn verloren dagen ook, en ik kan dit wel weer declareren.
Daarna ben ik nog naar het Rode Fort geweest, waar de opdrachtgever van de Taj Mahal door zijn zoon gevangen gehouden werd en gestorven is.