Indiase kookles
Door: Bernadette
Blijf op de hoogte en volg Bernadette
05 Oktober 2006 | India, New Delhi
We waren met z'n vijven, waarvan ik de enige vrouw. Er waren 3 Israeliers en een Engelsman die als ruim 30 jaar in Israel woont. Wat me opviel is dat de twee Israelische jongens veel praten en weinig opletten. Je moest ze alles 10 keer vertellen, wat me ergerde. Als je alleen komt om de gerechten op te schrijven, kun je beter een kookboek kopen. En verder viel me op dat je de meeste tijd besteed aan schrijven en kijken hoe de kok/docent het doet. Het is ook moeilijk om tegelijkertijd te koken en schrijven natuurlijk. De Engelsman schreef dan ook niet, maar probeerde zoveel mogelijk te roeren.
We begonnen met de groenten te snijden en knoflook en uit te pellen. Daarna werden er pasta's gemaakt onder andere van knoflook en gember. Dat was de basis. Ik zal straks de gerechten uitschrijven, maar eerst nog een paar algemene adviezen. Wanneer je de saus kookt, wacht je tot de olie scheidt van de saus voordat je het volgende ingredient toevoegt. Als je dit goed doet, kun je de saus 15 tot 20 dagen bewaren. Eventueel voeg je tussendoor olie toe.
Oke, daar gaan we dan. Mam, wil je dit voor me uitprinten zodat wanneer alles verloren mocht gaan ik in ieder geval de recepten nog heb? Dank je wel.
Groentemix (3 personen)
Ingredienten:
Je neemt per groente 3/4 kop en gebruikt 3 a 4 groenten. De groenten die je kunt gebruiken zijn onder andere: wortel, kikkererwten, bloemkool, broccoli, sperciebonen en mushrooms. Je snijdt de groenten fijn en kookt ze.
1 eetlepel (el) knoflookpasta
1/2 theelepel (tl) chilipoeder
1 tl kurkuma
2 tl zout
1 tl garam masala
1 tl kitchen king (=currypoeder)
Knoflookpasta
Dit wordt bereidt met 6-7 teentjes knoflook en water en is voor verschillende gerechten te gebruiken. Je kunt het ook met olie mengen, dan is het langer goed.
Gemberpasta
Hiervoor geldt hetzelfde.
Je kunt ze ook tot een pasta maken.
Doe 2 1/2 el olie in de pan en voeg 1 1/2 tl komijnzaad toe totdat ze bruin zijn. Voeg de fijngesneden uien toe. Voeg het laurierblad, de kardamon en kaneel toe. Voeg de knoflook- en gemberpasta toe. Voeg de fijngesneden tomaten toe. Voeg de chilipoeder, kurkuma, zout, garam masala en kitchen king toe. Voeg 1/2 kop water toe, de gekookte groenten, 50 gr paneer en 2 tl boter. Garneer het geheel met verse koriander.
Malai kofta (malai=cream)
2 tomaten, fijngemaakt met de blender
4 grof gesneden uien
2 bruine kardamonzaden
3 groene kardamonzaden
3 el olie
kurkuma
kitchen king
4 el knoflook-gemberpasta (of 2 el van elk)
5-6 tl watermeloenzaden (te vervangen door cashewnoten)
zout
1 1/2 kop melk (vetpercentage 1,5 %)
3 gekookte aardappels
100 gr paneer (te vervangen door ricotta of mozzarella)
2 tl kokos
(kleine) handvol cashewnoten
(kleine) handvol rozijnen
maismeel
(frituur)vet
Voorbereidingen
Maak de tomaten fijn in de blender.
Kook de uien ca 15 minuten. Maak de gekookte uien met 1/5 kop (koud) water fijn in de blender.
Plet de kardamonzaden.
Maak de watermeloenzaden met 3/4 kop water fijn in de blender.
Basissaus
Doe 3 el olie in de pan. Voeg 1 tl kurkuma, 1/2 tl chilipoeder en 4 el knoflook-gemberpasta toe. Wanneer de olie zich scheidt van de saus voeg je de tomatensaus toe en kookt het gehaal gedurende ca 5 minuten (wachten tot de olie zich afscheidt). Voeg dan het uienmengsel en 1/5 kop water toe. Kook het geheel ca 7 minuten. Voeg het watermeloenzadenmengsel toe. De saus goed inkoken (5-6 minuten).
Wanneer de saus goed klaargemaakt is (dus elke keer wachten met volgende ingredient totdat de olie zich afscheidt van de rest van de saus) is deze 15-20 dagen houdbaar in de koelkast. Maar dit geldt niet wanneer je de volgende stappen hebt uitgevoerd.
Voeg de kruiden toe: 1 tl garam masala, 1 1/2 tl kitchen king en 2 tl zout. Voeg 1 1/2 kop melk en 2 tl boter toe.
De saus voor malai kofta is nu klaar.
Zet het (frituur)vet op. Maak de aardappels en paneer fijn door ze te schaven of met de stamper. Voeg 1/2 tl komijnzaad, 1/2 tl garam masala, 1/2 tl kitchen king, chili naar smaak, 2 tl kokos en 3/4 tl zout toe en meng het geheel. Maak ballen van dit mengsel met een opening in het midden. Strooi er wat maismeel in en daarna de cashewnoten en rozijnen. Maak het gat dicht en maak de bal langwerpig. Bedek de buitenkant goed met maismeel (wanneer je dat niet doet, zal tijdens het frituren de bal op die plaats openbarsten). Maak je handen nat en met je handen de bal voordat je deze frituurt. Op deze manier houd je je vet schoon. Frituur de kofta totdat ze goudbruin zien. Bedek ze met de saus.
Navrattan korma (navrattan=negen, in dit geval 9 groenten maar in dit gerecht zijn het groenten en fruit)
Ingredienten
De gekookte groenten van de groentemix
1 kleine banaan
halve appel
rozijnen
cashewnoten
4 champions
2 sauslepels van de basissaus (of vers te maken met 2 uien en 1 tomaat en 2 el knoflook-gemberpasta (of 1 el elk))
kokos
zwarte peper
1/2 kop melk
suiker
3 groentelepels yoghurt (vervangbaar door melk)
Voeg toe aan de basissaus: 1/2 tl garam masala, 1/2 tl kitchen king, 2 1/2 tl kokos, 1 tl zout, 1/2 tl zwarte peper, melk, gekookte groenten en 1/2 tl suiker. Doe het gas uit en voeg 3 groentelepels yoghurt en het fijngesneden fruit toe.
Dal makhani
1/2 kop overnacht geweekte zwarte linzen
handvol overnacht geweekte witte kidneybonen (als je het mij vraagt zijn dit gewoon witte bonen)
2 geplette groene kardamonzaden
3 koppen water
Doe deze ingredienten in een pan en kook het geheel totdat de linzen en bonen gaar zijn (ca 1/2 uur)
Doe 1 1/2 el olie in een pan met 1/2 tl komijn. Voeg het linzen/bonenmengsel toe. Voeg toe: 1/2 tl zout, 1/4 tl chilipoeder, 2 tl dal makhani masalapoeder, 2 tl kokos, 1/4 tl garam masala, 1/4 tl kitchen king en 1/2 kop melk. Druk de linzen en bonen fijn met je lepel. Voeg 2 1/2 tl boter toe en garneer het geheel met verse koriander.
Aloo cashmeri
Dit hebben we niet gemaakt. Bhimsen (onze docent) vroeg me voor hoeveel personen ik minimaal kook. Dat dat maar een persoon is, ging er bij hem niet in. Het gerecht is dan ook voor 2 personen.
2 tomaten, met de blender fijngemaakt
1 ui, gekookt en met water in de blender fijngemaakt
2 el knoflook-gemberpasta (of 1 el elk)
3 tl cashewnoten, met 1/4 kop melk fijngemaakt in de blender
cashewnoten
maismeel
rozijnen
koriander
Doe 2 el olie in de pan en bak 1/2 tl komijnzaad tot het bruin ziet. Voeg 1/2 tl kurkuma, chilipoeder naar smaak, 2 el knoflook-gemberpasta toe en wacht tot de olie zich afscheidt. Voeg de kaneelstok, het laulierblad en de geplette kardamonzaden toe. Wanneer de olie zich afscheidt voeg je de tomatensaus toe. Na ca 5 minuten (denk aan de olie) voeg je de uiensaus toe. Voeg de kruiden toe (olie!): 1/2 tl garam masala, 1/2 tl kitchen king, 1/4 tl zwarte peper en 1/4 tl komijn. Kok de saus in tot een dikke pasta. Voeg de cashewnotenpasta met 1/2 kop melk toe en laat het geheel 2-3 minuten koken. Voeg zout naar smaak, 1 1/2 tl kokos en boter toe. De saus is nu klaar.
Hol de gekookt aardappels uit.
Maak de paneer fijn en meng het met een vingerscheut chilipoeder, een vingerscheut garam masala, een vingerscheut kitchen king, 1 tl kokos en 5 fijngehakte cashewnoten. Stop het paneermengsel in de aardappels. Bedek de aardappels met maismeel. Maak het geheel nat met je handen en frituur ze.
Bedek de aardappels met de saus en garnee het geheel met cashewnoten, rozijnen en verse koriander.
Laat even weten of het gelukt is. En anders heb ik straks een boel eters die het komen uitproberen.
05 Oktober 2006 - 15:08
Ria:
WAs het ook lekker?IKga het eens proberen,als ik alle ingredienten kan kopen hier.En ga het nu uitprinten .
Groetjes mam. -
08 Oktober 2006 - 09:36
Rebecca:
Oh wat heerlijk dat je de recepten hier neer zet Bernadette. Ik ga ze zeker uitproberen! Ik geniet elke keer weer van je verhalen, ik hoop dat jij ook zo van je reis geniet!
groetjes, Rebecca -
08 Oktober 2006 - 09:36