Gouden tempel en grensceremonie - Reisverslag uit Amritsar, India van Bernadette - WaarBenJij.nu Gouden tempel en grensceremonie - Reisverslag uit Amritsar, India van Bernadette - WaarBenJij.nu

Gouden tempel en grensceremonie

Door: Bernadette

Blijf op de hoogte en volg Bernadette

10 December 2006 | India, Amritsar

Ik ben dan toch eindelijk weg uit McLeod Ganj. Onderweg kwam ik twee meiden tegen die ik uit McLeod Ganj ken. We zijn samen verder gereisd. In Amritsar dachten we een leuk en goedkoop hotel gevonden te hebben. Goedkooop was het wel. Maar verder leek het meer op een bunker zonder ramen. Omdat het al avond was en we er allemaal een lange reis op hadden zitten, besloten we er toch te overnachten. 's Ochends bleek er toch een opening naar buiten te zijn. En naar binnen ook, want een jongetje vond het leuk ons te bespieden.

Amritsar is bekend vanwege de gouden tempel. Deze is opgericht door de Sikhs. De sikh religie is ongeveer 500 jaar geleden opgericht door Guru Nanak. Hij heeft geprobeerd het beste van alle religies te verenigen. Om het castesysteem los te laten kreeg elke Sikh de achternaam Singh. Verder mogen ze hun haren niet knippen; en dragen de mannen een tulband, mes, zilveren armband en lang ondergoed. Dit hebben we gisteravond van een Sikh gehoord die ons een hele les in geschiedenis heeft gegeven.

Gisterochtend besloten we de Gouden tempel te bekijken. Deze is toegankelijk voor iedereen. Ze verschaffen ook gratis onderdak en eten. Omdat een van de meiden er graag wilde slapen hebben we dat alledrie gedaan. En omdat we met zijn drieen waren, hoefden we niet in de dorm te slapen, maar hadden we een kamer samen. Het is wel leuk om een keer met andere mensen te reizen en een kamer te delen. De kamers zijn basic met keiharde bedden en de wasruimte (wassen kun je alleen met een emmer warm water) en toiletten moet je delen. Maar dat is allemaal niet zo erg. Wat ik wel een ramp vond, was dat er de hele nacht lawaai was. En om vier uur 's ochtends klonk het alsof ze de vloer aan het schoonmaken waren. Ik heb dan ook erg slecht geslapen. De andere vrouw en ik besloten vanmorgen dan ook om naar een hotelkamer te gaan. We kregen er zelfs handdoeken en toiletpapier. Dat ben ik helemaal niet meer gewend. Ik heb gewoon zin om daar straks weer heen te gaan.

Zoals ik al schreef waren we gisteravond ook weer naar de gouden tempel gegaan. En ik moet zeggen dat hij het mooist is in het donker. 's Ochends om vier uur en 's avonds om tien uur is er een ceremonie waarbij het boek waauit gezongen wordt respectievelijk de tempel in- en uitgebracht wordt. Dit hebben we gisteravond dus bekeken.
Wat verder opviel is dat veel mensen in het complex en de ashrams slapen. Ook in de buitenlucht. Je ziet ze echt overal liggen.

Vandaag zijn we naar de grensceremonie met Pakistan gegaan. Omdat we nog drie jongens hadden gevonden konden we met de taxi gaan. De grensplaats is eigenlijk geen plaats. Er zijn alleen veel eettentjes en kinderen die vlaggen, zonnekleppen met de kleuren van de Indiase vlag, ansichtkaarten en dergelijke verkopen.
Om een uur of vier ging het hek open en mochten we naar binnen. Je had de Indiers moeten zien rennen. En dan heb ik het niet alleen over de kinderen.
Binnen kun je zitten. Er zijn aparte ruimtes voor VIP's (daar kwam ik pas achteraf achter) en voor vrouwen. Omdat ik niet zo veel zin had om tussen de Indiase mannen te zitten, hebben we tussen de vrouwen gezeten. Op een gegeven moment werden we omringd door een paar vrouwen en op de foto gezet met hun.
De ceremonie zelf is erg komisch. Er is een man is normale kledij die de menigte zit op te jutten. Ze moeten dan bepaalde leuzen schreeuwen. Als ik het goed verstaan heb dan was een van de leuzen: "I am a Hindustani." En op een gegeven moment lopen de militairen met veel bombari naar de grens. De grens gaat open en de vlaggen worden gereven. Als de ceremonie afgelopen is rent iedereen naar de grens (aan beide zijden) om naar elkaar te schreeuwen. Het geheel heeft wel wat weg van een schaats- of voetbalwedstrijd bij ons. Ik vind het een beetje kinderlijk.

• 16 December 2006 - 21:40

Thea :

Weer onderweg,nieuwe belevenissen. 'n vlag word gehezen( hijsen) of (strijken)gestreken. de term gereven komt uit de zeilsport en gebeurt met de zeilen( reven) maar nietemin snappen we wel wat je bedoelt. Het lijkt mij inderdaad een hele happening om te zien. heb je ook foto's van der Goudentempel kunnen maken ? Veel reisplezier alleen of met andere Groeten van O. Bert en T. Thea