Backwaters - Reisverslag uit Fort Kochi, India van Bernadette - WaarBenJij.nu Backwaters - Reisverslag uit Fort Kochi, India van Bernadette - WaarBenJij.nu

Backwaters

Door: Bernadette en Ria

Blijf op de hoogte en volg Bernadette

21 Februari 2007 | India, Fort Kochi

Eergisteren zijn we in Fort Cochin aangekomen. Ditmaal ging de busreis een stuk voortvarender. We hadden een zeer comfortabele bus die rechtstreeks erheen reed voor het normale tarief.
Gisteren hebben we rustig aan gedaan. We zijn bij het toeristenbureau een kaart met stadswandeling gaan halen. Fort Cochin is een eiland voor de kust van Ernakulam. De eerste overheersers hier waren de Portugezen. Daarna kwamen de Nederlanders en als laatste de Engelsen. Die is aan de verschillende bouwstijlen te zien. Ook zijn hier veel (Rooms-Katholieke) kerken. Trouwens in heel dit deel van India. Tijdens de stadswandeling konden we deze bouwstijlen bewonderen. De oudste kerk van India staat hier. Het dak lijkt op een omgebouwde boot. Ook zijn er veel grafstenen van Nederlanders die hier woonden en overleden zijn. Het schrift hierop is dan ook in het Nederlands. Verder is er een Nederlands kerkhof. Wij vermoeden dat de grafzerken nu allemaal in de kerk gemetseld zijn. Vissen woden hier gevangen met behulp van Chinese netten.
"s Middags zijn we naar het strand gegaan op Vipeen, een ander eiland. We moesten eerst met de pont over voor het schamele bedrag van 4 roepies voor twee personen. Daarna veertien kilometer met de bus waar we anderhalf uur over deden. We hebben in ieder geval heerlijk gezwommen.
En vandaag hebben we dan gedaan waar elke toerist voor naar Kerala komt. We zijn de backwaters opgeweest. Dit is een systeem van kanalen met brak water landinwaarts. We gingen eerst met een busje naar een dorp waar een houseboat al op ons lag te wachten. Op deze boot hebben we de brede wateren bekeken. Het is een prachtige omgeving. Er zijn 26 eilanden. De belangrijkste bron van inkomen is zandwinning. Dit is illegaal omdat het de wal aantast. Andere belangrijke bronnen van inkomen zijn de mosselvangst, visvangst en kokosnoten. De mossels hebben tweeerlei verdiensten. De mossels zelf, die overigens kleiner zijn dan de mossels die wij kennen. En van de schelpen word kalk gemaakt. Hoe dit allemaal gaat hebben we in een "fabriek" mogen aanschouwen.
Tussen de middag kregen we een Keralaanse lunch aangeboden. Deze was heerlijk. Daarna gingen we in kleinere boten de kleinere kanalen bevaren. Dit ging met behulp van punters. We stopten onderweg tweemaal. Eenmaal om de dorpsbewoners sisal touwen te zien maken van kokos. En de tweede keer ging onze punteraar de kokosboom in met behulp van een touw tussen zijn voeten en een tussen zijn handen. Nadat hij de kokosnoten naar beneden gegooid had, kregen wij er allemaal een aangeboden. Eerst mochten we de kokosmelk opdrinken. Daarna werd er een "lepel" afgeslagen en werd de kokosnoot opengemaakt om het vlees er uit te lepelen wat goed smaakte. Helaas komt ook aan alle goede dingen een eind en moesten wij weer terig naar Fort Cochin. Het was een heel leuke dag.

• 21 Februari 2007 - 15:48

Klaas:

Het was dus weer een innerverend dagje zou meneer Dróge gezegt voordat hij ging slapen. Groetjes uit gelukkig regenachtig (Regenvrij)Nederland.

• 22 Februari 2007 - 22:30

Thea:

Echt de toerist zijn heeft ook wel wat,en die nederlanders waren altijd al ondernemend he ,gezien de sporen die ze achterlaten groetjes van Bert en Thea